sâmbătă, 29 iulie 2017

Jurnal de val 4

Plaja și familia tradițională, plaja și șeful de taraf cu mustăți și burtă, plaja și blondele,grasele, foarte grasele, mizantropia și misoginia, plaja (ne) simandicosilor ,plaja nespălată, nepieptănată
în fine apa ca mediu al unor culori ce odihnesc pe mal. scoici, melci, pietricele, alge, peștișori transparenți, iole, chiar și nava nemișcată din larg.
Pe plajă (faleză) iluzia unui portret ad-hoc .Autorul desenează în cărbune din lut, cu linii aspre , contururi boltite, arcuite amar. Deodată prinde neantul, croiește umbre, le adâncește în zăpezi, prelungește liniile cu ochiuri de vid, creionează în bronz masca de aur a unei clipe.
Totul durează câteva minute. Apoi pictorul se asază în marginea alchimiei sale, redevine un oarecare. Modelul zîmbește ca și cum l-ar cunoaște pe pictor. Ca și cum el ar fi exersat îndelung  acest portret sau acel portret cu o floare deasupra umărului contesei ca o revanșă.
Gradele de libertate ale mulțimii. Privesc toți, suiți pe dîmb ,transportul unui elicopter smurd.
Cel ce sculptează leul in piatra de dinainte de Hristos ce nu știe? Că maiestuosul leu își depășește suferința din interior, fără să invoce oameni sau zei, lingîndu-și rănile. Zace.
Moment de liniște cu pescăruși înșirați pe mal ca pe sârmă, tacticoși, tăcuți unul lîngă altul, niște cumetri.Nimeni străin, doar turiști înșirați si ei ca pe sârmă.
Mâinile mele miros a pește, pielea este arămie cu pudră de sare, lucesc în bătaia razelor ca o algă brună în care se agață un obiect strălucitor. Poate fi prețios, poate fi de duzină. Plasa de stele cu nordul ca o stea de mare , cu zodiile din raci , scoici si melci .
Lume pestriță ca nisipul, mărunțită de valuri, cocoloașe scrise și abandonate valurilor.

Niciun comentariu: